View Sidebar

Zeytinyağı Mutfağı

“Mutfakta Zeytinyagi lezzeti…”

Akdeniz mutfağının geleneksel lezzeti ve düşük kalorili zeytinyağı, yemeklere hem olağan üstü tat veriyor hem de sağlıklı beslenmenin kapılarını açıyor. İmam bayıldı,domates dolması,ızgara deniz ürünleri, bezelyeli mücver, pazı sarma, yaprak sarma ve daha niceleri…Akdeniz usulü sağlıklı beslenmede zeytinyağının her çeşidi, lezzete lezzet katıyor.

Zeytinyaği tüketimini çok önemseyen “Akdeniz tip beslenme” kavramı, ilk kez 1950′li yıllarda ortaya konmuştur. Aslında tek bir çeşit “Akdeniz Tipi Beslenme” yoktur; Akdeniz’i çevreleyen ülkelerdeki kültür, etnik geçmiş, din, ekonomi ve tarımsal üretim farklılıkları, değişik beslenme biçimlerini yaratmıştır. Ancak bu tip beslenmenin her yerdeki ortak özelliği, bol miktarda bitkisel yiyecekleri, süt ürünlerini, balık ve kümes hayvanlarını ve bütün bu yiyecekler üzerinde mümkün olduğunca az işlem yapılmış olmasını temel almasıdır. Akdeniz Tipi Beslenme’de önerilen tek yağ, zeytinyağıdır. Bu beslenme tarzı, en önemli ölüm nedeni olan kalp hastalıklarının önlenmesinde, kalp hastalığı kaynaklı ölümlerin azaltılmasında ve kansere karşı koruyucu olarak çok önemli rol oynamaktadır.

Zeytinyağı dünyada 5 kalitededir. Tadına doyum olmayan B’ist’in de dahil olduğu ekstra virgin ( naturel sızma) zeytinyağları ; sebzelerde ve balık yemeklerinin servislerinde mükemmel sonuç verir.Yüksek ısıda pişirilmesi deniz ürününün özelliklerini değiştirmez. Ekstra virgin zeytinyağlarını pişirmekten ziyade soslarda, terbiye ederken ve sofraya getirmeden hemen önce kullanmak harika sonuç verir. Sızma (Virgin) zeytinyağları; Genel olarak ekstra sızma zeytinyağları gibi kullanılabilir. Pişirme için tercih edilirse,yüksek ısıda pişirmeme esasına dayanan soteleme, tava kızartma ve buğulama işlemlerinde kullanılabilir. Saf zeytinyağı ( pure ); Tadı çok hafif, rengi ise çok açıktır.Her amaçlı pişirme için kullanılabilir. Salatalarda, et ve tavuk marinatlarında buzdolabında 3-5 saat bekletmek ve tat vermek için hazırlanan özel sos marinatlarda kullanılır. Rafine edilmiş zeytinyağı; Kızartmalarda, salatalarda ve soslarda kullanılması tavsiye edilir. Aromalı zeytinyağları; Zeytinyağlarına limon veya çeşitli baharatlarla aroma verilerek ekstra sızma zeytinyağlarından elde edilir.En çok soslara,salatalara, buharda pişirilen, buğulaması yapılan siyah renkli balıklara lezzet katar…

Zeytinyağı Tüyoları…

Zeytinyağını yemek hazırlarken farklı baharatlarla karıstırarak yeni lezzetler yaratabilirsiniz…Kullanacağınız miktarı doğru seçmeniz gerekir. Zeytinyağı yemek ve salatalara değişik lezzet ve tatlar katar. Zeytinyağlı yemekler diğer yağlarla yapılan yemeklere nazaran çok daha hafiftir. Zeytinyağı dökülen salatalar canlılık ve tazeliğini muhafaza eder. Et yemeklerinde zeytinyağı kullanıldığında etin tadı zeytinyağı ile değişime uğramaz doğal lezzet ve tadını muhafaza eder Et ve balık kızartmasında kullanıldığında yapışmaz ve kızartmalar yaglı olmaz Etlerin terbiyesinde kullanıldığında ete essiz bir tat katar. Zeytinyağı sote yapımında kullanıldığında ateşten korumak gerekir… Zeytinyağının raf ömrünü belirleyen bazı şartlar vardır. Hava, ısı , ışık ve yası zeytinyağının raf ömrünü azaltır, oksidasyonu artırarak tadının bozulmasına sebep olur. Hava aldırmaz, ısı geçirmez ve ışıktan koruyan ambalajlar zeytinyağının, daha uzun ömürlü olmasını sağlar…